Køkken
Måltidspolitik Halstedhus Efterskole.
Køkkenet på Halstedhus Efterskole vil sørge for indbydende, varieret og velanrettet mad til alle måltider i ugens løb samt særlige arrangementer.
Mad og Måltidspolitik:
- Varieret og sund kost
- Fisk ca. hver 14 dag
- Ugentlig suppedag i vinterperioden
- Stort udbud af salat og grønsager til måltiderne
- Frisk frugt til frit forbrug
- Mælk og juice til morgenmad
- Vand til frokost/aften, saftevand til særlige arrangementer
- Bruger magre mælkeprodukter
- Ca. 100 gram kød pr. elev til frokost med lavt fedtindhold
- Brug af råvarer i sæson, men suppleret med udenlandske produkter vi af gode grunde ikke kan dyrke i Danmark
- Grovbrød til morgen og eftermiddags forfriskning
- Prøver at forhindre unødigt madspild, ved bruge råvarerne ”fuldt” ud .
Køkkentjans.
Eleverne skal deltage i det praktiske arbejde i køkken/rengøring.
Køkkenhold sammensættes af 6 elever, og de blandes fra den kontaktgruppe man tilhører.
Formål:
Eleverne får gennem deres køkkentjans indsigt i, hvor vigtigt det er at overholde aftaler, såsom at komme til tiden og løse uddelte opgaver. Eleverne vil også opleve samarbejde, ansvarlighed, tidspres og værdien af egen indsats
Dette vil eleven få indblik i:
- Hygiejne (personlig/produktion)
- Råvarekendskab
- Udnyttelse af råvarer, økonomi.
- Kostråd og sundhed
- Køkkenredskaber
- Tilberedningsmetoder
- Bagning
- Opvask
- Lærer at bruge opskrifter
- Koordinering af arbejdsopgaver, samarbejde.
Måltiderne på Halstedhus Efterskole.
7.20 til 8.00 Morgenmad fra buffet:
Hjemmebagte boller/grovboller, toastbrød grov/alm til toastrister, forskellige slags brød (rugbrød, knækbrød, franskbrød), skiveost, forskellige smøreoste, marmelade, afskåret pålæg. Morgenprodukter (2 slags havregryn, cornflakes, havrefras, müesli) Havregrød. Frugtfade med fx melon, grape eller vindruer.
Der serveres kaffe/the, mælk (skumme,mini,let) samt æble/appelsinjuice 11.45 til 12.30 Middag/frokost
Frokosten serveres oftest fra buffet og det er varm mad.
Vi bestræber os på at serverer magert kød og (fisk ca. hver 14 dag).
Der er altid velassorteret salatbar samt flere forskellige spændende blandende salater. Der vil ofte også være tilberedte grønsager.
Vi bestræber os på at bruge grønsager/frugt der er i sæson, men ikke sagt at vi ikke bruger de lækre ting, de laver i andre lande, som vi af gode grunde ikke kan dyrke i Danmark.
I vinterperioden har vi 1 ugentlig suppedag.
1 gang om ugen serveres 2 retter.
Der serveres koldt vand.
14.30 til 15.00 Eftermiddagsforfriskning
Der serveres grovboller, frugt og drikkelse.
17.30 til 18.30 Aftensmad
Aftensmad er fra buffet og er typisk kold mad samt lune retter.
En typisk dag kan se således ud:
Rugbrød, 2 slags sandwichboller, 6-8 forskellige slags afskåret pålæg, figenpålæg, makrel, tun, kogte æg, kyllingestrimler, lun leverpostej, pastasalat, hot wings samt rester fra frokost, salatbar og grønsagsstænger
Der serveres koldt vand.
Der står altid frisk frugt fremme til frit forbrug
Hver tirsdag aften serveres nybagt kage
Menuplan
Uge 50
Mandag:
Frokost: Kartoffelmos med kødsovs hertil rødbeder og salatbar
Aften: Biksemad hertil spejlæg, rødbeder og bearnaise samt salatbar
Tirsdag:
Frokost: Frokostbuffet med lune retter
Aften: TACO TIRSDAG
Onsdag:
Frokost: Frokostbuffet med lune retter
Aften: Ristede ris med stegt kyllingekød, grønsager og friske krydderurter hertil sur/sød sovs og salatbar
Torsdag:
Frokost:
Kalvesteg stegt som vildt hertil hvide og brunede kartofler, brun sovs, walldorffsalat, agurkesalat, tyttebær, bagte gulerødder, dampede bønner samt blandende salater
Gl. daws æblekage
Aften: Asparges suppe med kødboller hertil brød og salatbar
Fredag:
Frokost: Pulled pork burger
Velbekomme…
Skolefrugt
Vi har på Halstedhus Efterskole skolefrugtsordning og eleverne har altid adgang til frugt.